Midnattssolen er et unikt fenomen som forekommer i området over polarsirkelen gjennom sommermånedene. Det er få plasser som kan måle seg med Lofoten når det kommer til å oppleve midnattssolen. De spisse fjellene og den ellers ekstraordinære naturen, gjør opplevelsen enda mer spektakulær.

Lofoten Autumn Aerial 09 19 8

Sommeren er en tid hvor tidsperspektivet forsvinner, da det er minimale forskjeller mellom 12:00 og 00:00. Dette er en tid hvor du kan se lokalbefolkningen klippe plenen ved midnatt eller surfere nyte en surfesession 01:00.

Men hva er midnattssolen, og hvor er de beste plassene i Lofoten å oppleve den fra? La oss finne det ut!

Hva er midnattssol?

Midnattssol er et fenomen som befinner seg over polarsirkelen gjennom sommermånedene. I denne perioden, går solen aldri under horisonten.

Akkurat hvor lenge midnattssolperioden varer, avhenger av hvor nært du befinner deg polene. På den nordlige halvkule, vil det si at jo nærmere Nordpolen du er, jo lengre varer perioden med midnattssol.

Selv om solen går nedover mot horisonten i de sene kveldstimene, vil den slutte å synke rett over, og deretter bevege seg sakte horisontalt bortover før den stiger igjen. Dette resulterer i et magisk lys som vedvarer inn i morgentimene. De som klarer å holde seg våken gjennom natten vil ikke angre!

Når kan du se midnattssolen?

Veldig mange tror at man kan se midnattssolen gjennom hele Norge, men dette er en misforståelse. Kun omtrent halvparten av Norges land ligger nord for polarsirkelen, og dermed er det bare i disse områdene man kan oppleve midnattssolen.

Polarsirkelen krysser Norge ved 66 grader nord, mens Lofoten ligger ved 68 grader nord. (Norges nordligste punkt er 71 grader nord).

Dette gjør at man i Lofoten kan se midnattssolen fra omtrent 27.mai og frem til den 17.juli. Gjennom denne perioden går solen aldri under horisonten, noe som resulterer i sollys 24 timer i døgnet.

Den eksakte datoen kan variere med én eller to dager, avhengig av hvor i Lofoten du befinner deg.

Merk deg at solen er på sitt laveste rundt 01:00, så en formiddagsblund kan være en god idé dersom du planlegger å oppleve midnattssolen flere dager på rad.

Lofoten Autumn Aerial 09 19 6 2

Hvor er de beste plassene i Lofoten for å se midnattssolen?

Uansett hvor i Lofoten du befinner deg, er det mulig å oppleve midnattssolen. Du kan komfortabelt beundre den fra overnattingsstedet ditt, men den beste opplevelsen får du dersom du befinner deg et sted med god utsikt mot den nordlige horisonten.

Med denne utsikten vil du kunne se solen bevege seg sakte bortover horisonten før den igjen stiger. Det er mange magiske lokasjoner hvor man kan se midnattssolen i Lofoten, men under har vi satt sammen en liste med noen av de aller fineste plassene med optimal midnattssolutsikt.

Unstad

Den lille, idylliske bygda Unstad ligger på Vestvågøy, og er en av de mest spektakulære plassene å observere midnattssolen fra i Lofoten. Sandstranda har blitt en populær destinasjon for surfere og eventyrere fra alle verdens land. Det er vanskelig å finne en koseligere strand som egner seg bedre til å oppleve dette fenomenet.

Unstad strand er lett tilgjengelig, og det er til og med mulig å nyte midnattssola behagelig plassert i bilen din dersom du parkerer på den venstre siden. Bemerk deg at dette er et svært populært camping område om sommeren, men hvis du tar turen nedover grusveien, vil du kunne finne en plass for deg selv.

CST 8577

Er du enda litt mer eventyrlysten, kan du ta med deg kamera og gå opp mot møne av Aksla (følg turstien mot fjellet Nonstinden). Dette er en bratt rute, men du behøver ikke gå langt før du får en fantastisk utsikt over både stranda og bygda.

Å observere midnattssola fra Aksla, er en helt uforglemmelig opplevelse, så ikke glem å ta med deg kamera. Dette er et perfekt sted for å oppleve de stille, klare nattetimene i fred og ro.

Strendene på Gimsøy

Det er ikke ett spesifikt sted å stoppe når du kjører til Gimsøy for å se på midnattssola, det er et helt område med god utsikt mot horisonten i nord. Langs veien vil du finne mange små strender. På stille dager, kan den hvite sanden og det turkise, krystallklare vannet få deg til å tro at du befinner deg i tropiske omgivelser. Illusjonen forsvinner fort hvis du er tøff nok til å ta et midnattssolbad.

Gimsøystrendene er sjeldent veldig befolket, så du er sannsynlig til å ha en av dem for deg selv om natta. En ganske så romantisk opplevelse.

Du vil legge merke til at det ikke er noen tilhørende parkeringsplass til strendene. Pass på at du ikke blokkerer veien når du forlater bilen.

Stranda på Eggum

Et annet populært sted for midnattssolkikking er strendene på Eggum. Det er mange små strender i området. Ta med et teppe og sett deg ned for en uforglemmelig natt. Jeg vil sterkt anbefale å følge grusveien utover for å finne deg en plass langs den steinete strandlinjen hvor du kan sette deg ned.

Dette vil gi deg litt avstand fra de andre besøkende, så du kan ha det magiske øyeblikket for deg selv.

“Mannen”

Det er fantastisk og ikke minst avslappende å nyte midnattssolen fra en parkeringsplass eller sandstrand, men opplevelsen fra toppen av et fjell, er nok enda mer imponerende. Mannen er fjellet som skiller de populære strendene Haukland og Uttakleiv.

Fjellturen er bare rundt 1.5 kilometer lang, men når rundt 400 høydemeter over havet. Det føles som en evig lang bakke, og det vil ta 1 til 1.5 time å komme seg opp, men det er ingen tvil om at utsikten du får på toppen vil være verdt slitet.

Her har du en 360 graders utsikt, med midnattssolen over havet i den nordlige horisonten, og opplyste fjell bak deg, så langt øyet kan se. Det er få panoramautsikter som er både så imponerende og tilgjengelig som toppen av Mannen.

Bilde 06.08.2019 21 51 47

Uttakleiv strand

De som ikke er interessert i å bestige et fjell, men som likevel vil få med seg den nordlige utsikten man får fra Mannen, kan nyte midnattssolen fra Uttakleiv, stranden på yttersiden av Mannen.

Denne lange sandstranden er et populært campingområde. Med fjellet rett bak, vil du her befinne deg mellom alle elementene som gjør Lofoten til den unike destinasjonen det er.

Konklusjon

Midnattssolen er et fenomen du kan se nord for polarsirkelen gjennom sommermånedene. Mellom 27.mai og 17.juli, vil du i Lofoten kunne se solen hele døgnet, da den ikke vil krysse horisonten.

Den er best å se fra en strand eller et fjell med åpen utsikt mot horisonten i nord. Lokasjonene som er nevnt ovenfor, er noen av de mest spektakulære områdene å observere midnattssolen fra, men også alle andre strender og fjell på nordsiden av øyene i Lofoten, er gode alternativer.

Husk å ta med deg kamera og kanskje litt snacks, og gjør deg klar for en magisk og helt uforglemmelig opplevelse!