Se for deg et land der sola aldri går ned om sommeren, og aldri kommer opp om vinteren. Et sted hvor natte himmelen eksploderer i en fargerik dans og spisse fjell vokser opp fra havet. Dette høres kanskje ut som en plass dratt ut fra et eventyr eller en Disneyfilm, men i virkeligheten heter dette Lofoten.

Lofoten Autumn Aerial 09 19 6 1

Det er ikke uten grunn at dette er ansett som en av verdens mest enestående områder, og det er heller ikke uten grunn at enhver eventyrer over hele verden har Lofoten på sin bucketlist.

Vinteren er lang og sommeren mild, men eventyrene og opplevelsene herfra vil du ta med deg livet ut. Hver årstid i Lofoten byr på nye muligheter! Eventyret venter …

Du lurer kanskje på «når er den beste tiden å reise til Lofoten?». La oss se nærmere på hver årstid og hva man kan forvente til de ulike tidene.

Vinter i Lofoten

Polarnetter, nordlys, fjelltopper kledd i snø, skreifiske og stormer. Dette er bare noen få stikkord som beskriver vinteren i Lofoten. De som våger seg hit i tiden med kaldt og stormfullt vær, vil belønnes med noen av de utroligste severdighetene planeten vår kan tilby.

Vinter i Lofoten starter i november og varer ut mars. Disse månedene er mørke og ofte stormfulle, men det er også denne tiden øyriket forvandles til et vintereventyrland; fjelltopper dekt i nysnø, en blå solfylt himmel og en stillhet som letter alt stress fra skuldrene dine.

Når solen går ned, og nattehimmelen tar over, sørger nordlyset for å gjøre dette eventyrliknende landskapet enda mer spektakulært.

Med en gjennomsnittstemperatur på rundt 0 grader celsius (du kan forvente opp mot 5 plussgrader og ned til 10 minusgrader), er ikke Lofoten veldig kaldt sammenliknet med andre steder i Norge. Likevel sørger den sterke vinden for at det føles kaldere, så det er viktig å pakke med seg nok varme klær.

På de kaldeste og mest stormfull dagene, er det ekstra godt å komme tilbake til en varm og koselig hytte, og kanskje til og med ta turen innom saunaen eller badestampen.

November og desember er gjerne våte måneder, og det ustabile været fører til et flertall av dager med dårlig vær. Desember er den mørkeste måneden, og starter derfor tiden med polarnetter, en tid hvor sola aldri står opp over horisonten. Polarnettene varer fra 9.desember til 4.januar.

Gjennom januar stabiliserer været seg til en viss grad. Mens solen sakte finner veien tilbake over horisonten, lyser øyriket Lofoten mer og mer opp i det blå, arktiske lyset. Soloppgang og solnedgang blir til ett, og skaper et fargeshow på himmelen som kan vare i flere timer. Det er ikke uvanlig at himmelen er rød i solide 5 timer.

Det evigvarende mørket, gjør vinteren til den mest populære årstiden for fotografer, og bildene de tar er helt utrolig. Dette varer godt ut i februar, og når vi nærmer oss mars, blir dagene stadig lengre.

I mars blir dagene lengre og været begynner å stabilisere seg. Stormer kan enda forekomme mot slutten av vinteren, men de lange dagene gjør at denne tiden egner seg svært godt til å ta på seg skiene eller trugene, og utforske de snødekte fjellene.

Vinter er også høysesong for fisking. Faktisk er Lofoten et av verdens største fiskerier. Fiskere fra hele landet kommer hit for å prøve fiskelykken. Med den arktiske skreien som gyter i Lofotområdet, er dette helt klart en av verdens beste fiskeområder.

Men det beste av alt; det er absolutt mulig for deg å bli med en fiskebåt og prøve lykken selv!

La oss se på noen av høydepunktene med å besøke Lofoten på vinterstid:

 • De mørke dagene legger til rette for å oppleve nordlyset
 • De snødekte fjellsidene gjør øyriket om til et ekte vintereventyrland
 • Mellom 9.desember og 4.januar viser solen seg aldri over horisonten
 • Det magiske arktiske lyset som skapes I solas tilbakekomst, tiltrekker seg besøkende fra hele kloden
 • Slutten av vintersesongen egner seg perfekt til et aktivt opphold i de utallige Lofotfjellene
 • Det populære Lofotfisket foregår fra midten av februar til starten av april

Vår i Lofoten

De fleste tenker på vår som en tid der blomstene springer ut, trærne blir grønnere og genseren erstattes med t-skjorte. Vår I Lofoten er ikke akkurat sånn (ikke pakk bort dunjakken helt enda!)

Lofoten Unstad View Sunset

Dagene er enda kjølige, og det er ikke uvanlig at det faller snø i perioder helt frem til slutten av mai. Men midnattssolen er rett rundt hjørnet, og sørger for at nysnøen ikke legger seg i de lave områdene.

De lokale har blitt eksperter på å nyte disse solfylte dagene, og utnytter dem ved å gå turer langs stranden og andre lave turområder, eller ta seg en tur ut med båten. Det er få ting som kan måle seg med en tur langs sandstranden, omgitt av krystallklart hav og spisse fjell som fortsatt er hvitkledde på toppene.

Den tidlige våren i Lofoten egner seg perfekt til toppturer på ski, og er en helt fantastisk tid for et aktivt opphold. De høyeste fjellene har fortsatt masse snø som venter på deg. Det finnes få plasser med finere utsikt, og er du heldig med været, kan du til og med stå på ski i midnattssola!

Men vær forsiktig! Med det skiftende været, øker også skred- og steinrasfaren, så sørg for å holde deg oppdatert på offisielle sider som varsom.no.

Innlandsfjellene har typisk snø frem til slutten av juni eller begynnelsen av juli, men i kystområdene er fjellenestiene fri for snø mye tidligere. Siden våren ikke er regnet som høysesong i Lofoten, er det på denne tiden mulig å nyte noen av de mest populære turene helt alene.

Her er noen høydepunkter ved å besøke Lofoten på våren:

 • Dagene blir lengre, og midnattssola dukker opp rundt 27.mai
 • Det er mulig å bestige de lave fjellene i kystområdene
 • Man kan enda stå på ski i de høyeste fjellene
 • Været blir bedre, og du kan av og til få en smakebit av sommeren
 • Starten av våren er den siste sjansen til å se Aurora før høsten igjen
 • Været kan enda være ustabil, men dagene blir lysere

Sommer i Lofoten

Det er ikke uten grunn at sommersesongen er den travleste tiden for turistnæringen i Lofoten; dette er en fin tid å besøke Lofoten enten du vil slappe av, eller har kommet for et aktivt opphold. Sommermånedene har noe å tilby enhver smak.

DJI 0895 Pano

Enda et fascinerende naturfenomen ankommer Lofoten i sommermånedene: Midnattssola viser seg frem mellom 27.mai og frem til 17.juli.

Sola går aldri under horisonten i denne perioden, noe som resulterer i dagslys 24 timer i døgnet. Dette tar kanskje litt tid å vende seg til siden hjernene våre blir forvirret av konstant dagslys, men det er en uforglemmelig opplevelse. Solen er på sitt laveste rundt klokka 02:00, men da er den enda langt over horisonten. Sørg for å få med den den utrolige opplevelsen fra en av de mange fine sandstrendene, eller enda bedre: fra toppen av et fjell!

En fordel med midnattssolen for dem som planlegger et aktivt opphold i Lofoten, er at dagen aldri er over. Det betyr at du aldri trenger å bekymre deg for å gå ned fra fjellet i tide, og du trenger helle ikke å pakke med deg hodelykt; fjelltur ved midnatt er som om det er en vanlig ettermiddag hvis du befinner deg et annet sted i verden. Tiden spiller ingen rolle på denne tiden av året.

Det meste av snøen har nå smeltet også på de høyeste toppene, noe som gjør fjellmulighetene uendelige, men muligheter for alle vanskelighetsgrader. De fleste turer er vanlige dagsturer, og gir deg fantastisk utsikt etter bare en kort (men bratt) tur.

Sommeren er også en populær årstid for andre aktiviteter som terrengløping, fjellsykling og kajakkpadling. Se for deg å sitte i en kajakk omringet av store fjell, mens du hører fuglene kvitre, og kjenne sola varme huden din. Det er det sommeren i Lofoten handler om!

Sommermånedene er ikke kun for dem som vil være i bevegelse; det er også mange andre ting å oppleve for de som bare vil slappe av og nyte at de er omringet av verdens vakreste omgivelser. Jeg kan blant annet anbefale å pakke piknikkurven og ta turen til en av de idylliske strendene for en matbit i midnattssolen, se Lofoten fra en båt, besøke en av de unike museene eller kjøre og utforske en av de historiske små landsbyene.

Her er noen høydepunkter om sommermånedene i Lofoten:

 • Midnattssolen resulterer i sollys 24 tier i døgnet
 • Snøen har smeltet og det er uendelige muligheter av utrolige fjellturer
 • Lei en kajakk og utforsk øyriket fra ulike perspektiver
 • Tusle en tur langs stranden og nyt solen

Høst i Lofoten

Når midnattssolen takker for seg, og dagene gradvis blir mørkere melder høsten sin ankomst tilbake til Lofoten. De grønne, friske fargene sklir over i rødtoner, og landskapet får plutselig et mer dramatisk uttrykk.

Lofoten Moskenes Lightrays

Høstdagene er betydelig kaldere og det ustabile været vender fort tilbake, noe som gjør dette til en av årets våteste perioder. Til tross for dette, er det også en magisk tid.

Snøen forventes ikke tilbake i de høyeste fjellene før mot slutten av høsten, så dette er fortsatt en fin tid til å utforske fjellene både fra bakken og oppe i høyden. De litt kortere dagene og mer normale solopp- og nedgangene fører til en gylden glød som lyser opp landskapet.

Kortere dager betyr også mørkere netter og tilbakekomsten av nordlyset. I og med at temperaturene er høyere på denne tiden enn på vinteren, vil nordlyskikkingen være noe mer komportabel; på en god kveld trenger du kanskje ikke å ha på to ekstra lag engang!

Ta turen opp på en av de mange fjellene og få en unik opplevelse mens du ser himmelen danse over deg i fantastiske landskapsomgivelser. Dette er en once in a lifetime opplevelse som du vil ta med deg for resten av livet.

Her kommer noen høydepunkter av høsten i Lofoten:

 • Nordlyset returnerer i september
 • Fjellturer er ypperlig- gå en enkel topp på kveldstid for å få et unikt utkikkspunkt for Aurora
 • Med fager i endring, er landskapet enda mer dramatisk enn det er om sommeren
 • Temperaturene er kaldere, men gode dager er enda mer komfortable sammenliknet med vinteren

Konklusjon

Lofoten er den perfekte destinasjonen for alle som liker å nyte naturen og vakre omgivelser. Enten hensikten med oppholdet ditt er å slappe av å nyte, løpe i fjellene, padle kajakk gjennom fjordene eller fotografere landskapet; øyriket venter på deg.

Hver av årstidene er unike, og har ulike muligheter å tilby:

Vinter er den mest populære årstiden for fotografer og den beste tiden til å jakte på nordlyset. Det er også en fin tid å hoppe på en fiskebåt for å oppleve det legendariske Lofotfiske.

Vår er en fantastisk tid hvor dagene blir lysere og varmere. Det blir mulig å gå på fjelltur igjen, og landskapet våkner til liv. I de høyeste fjellene er det også perfekte topptur forhold for de som vil stå på ski.

Sommer byr på alle type aktiviteter, og er tiden hvor Lofoten fylles opp med turister. Midnattssolen gir deg lys 24 timer i døgnet, en unik opplevelse som nytes aller best fra toppen av et fjell eller en sandstrand.

Høst er årstiden der landskapet blir dramatisk, og været forandrer seg. Nordlyset vender tilbake i september og siden snøen ikke har ankommet enda, er det en unik mulighet til å kunne observere det fra toppen av et fjell.