Hvordan se nordlyset i Lofoten
Nordlyset er noe av det mest unike Lofoten har å tilby, og man kan trygt si at Nordlys er blant de aller mest spektakulære naturfenomenene kloden vår har å by på.
Det er få ting som slår følelsen av å stå under en eksplosjon av dansende farger som elegant beveger seg over himmelen. Det er en opplevelse du aldri glemmer.
Nord-Norge, og spesielt Lofoten, er den perfekte plass å vitne det verdenskjente Aurora Borealis. Opplevelsen blir ikke mindre spektakulær når du er omringet av spisse topper og hvite sandstrender.
Men, det er noen ting du bør vite for å få en best mulig opplevelse; lyset er ikke alltid synlig, og noen ganger må du befinne deg på spesielle områder for å kunne se det godt.
Hva er nordlys?
Nordlyset, også kjent som Aurora Borealis eller «Lady in Green», er et naturfenomen som er synlig på den mørke nattehimmelen på den nordlige halvkule. Det er forårsaket av elektrisk ladede partikler fra sola som treffer jordas atmosfære, og det kan bli sett i en rekke ulike farger.
Grønn og rosa er de vanligste fargene, men det kan også bli sett i mange ulike nyanser av rød, blå, gul og fiolett. Det er høyden på nordlyset som avgjør hvilken farge vi ser.
Selv om mange tror det, er det ikke slik at man alltid kan se nordlyset gjennom hele Norge. Det er kun på netter med svært høy nordlysaktivitet, at det er mulig å se det i den sørlige delen av landet, og dette er vanligvis bare noen få netter i løpet av hele sesongen.
Men nord i landet, er nordlyset synlig ved mye lavere aktivitet, og sannsynligheten for å oppleve det er dermed betraktelig større. Faktisk er det sånn at jo lengre nord du er, jo lavere aktivitet behøves før nordlyset kommer til synet.
Lofoten har ypperlig beliggenhet når det kommer til å oppleve nordlys. Lofoten ligger 62 breddegrader nord, langt nok nord til at nordlyset er synlig selv ved veldig lav aktivitet. Opplevelsen blir enda mer spesiell med tanke på at du er omgitt av noe av det mest imponerende landskapet planeten vår har å tilby.
Når kan jeg se nordlyset i Lofoten?
Teknisk sett, kan nordlyset være aktivt når som helst på døgnet, men det er kun synlig på en mørk og klar himmel.
Dette betyr at nordlyset ikke er mulig å se i Lofoten i sommermånedene, da dette er tiden med midnattssol. I denne perioden av året går sola aldri under horisonten, og det er dermed lyst til enhver tid.
Kveldene begynner å bli mørkere i september, og dette er derfor starten på nordlyssesongen, som varer til midten av april.
September er kanskje den mest behagelige måneden å observere nordlyset, da det ikke har blitt så kaldt enda, men det er enda større sannsynlighet for at man får oppleve nordlyset gjennom vintermånedene. Dette er på grunn av de tidlige solnedgangene (spesielt gjennom mørketiden der sola ikke går opp over horisonten).
Merk deg at himmelen er nødt til å være klar for at man skal kunne se nordlyset, så det kan være lurt å sjekke værmeldingen. Dager med regn eller snø egner seg dårlig for å se Aurora.
Det kan bli kaldt å stå utendørs å vente på nordlyset i vintermåneden, men det vil føles verdt det så fort showet er i gang! (Og da vil det føles ekstra godt å komme tilbake til en varm og koselig hytte etterpå).
Where are the Best Places to See the Northern Lights in Lofoten?
Først og fremst finnes det ingen dårlige plasser å se nordlys fra i Lofoten. Spenningen er reel uansett hvor du først oppdager det. Likevel er det noen steg du kan følge for å få mest mulig ut av opplevelsen.
Det første, er å finne deg en plass med minst mulig lysforstyrrelser. Dette kan typisk være en av de mange idylliske strendene, et sted i fjellet, trygt ved veien utenfor bebygde strøk eller med lysene avskrudd i hytten din.
Siden nordlyset som regel er mest aktiv i nord eller nordvest, kan det være lurt å finne seg et sted med god utsikt den veien. Bemerk deg at retningen kan endre seg når aktiviteten er veldig høy, og det er ikke unormalt å se nordlyset danse rett over hodet på deg.
Uttakleiv strand
Den eventyrlige Uttakleiv stranden er en av de beste lokasjonene i Lofoten å observere nordlyset fra. I tillegg til åpen utsikt mot horisonten i nord, er du også omringet av vakre Lofotfjell. Dette vil gi deg veldig gode fotomuligheter.
En stor fordel med denne stranden, er at du kan sitte komfortabelt i en oppvarmet bil mens du venter på at fenomenet skal dukke opp. Utsikten du får fra parkeringsplassen er vel så fin som den du har nede fra stranden. Her har du god sikt, så hvis nordlyset viser seg frem, er dette en fin plass å være.
Haukland Beach
For å komme til overnevnte Uttakleiv, må du gjennom en tunnel. Rett før denne tunnelen finner du Haukland, en like idyllisk strand. Hvis du ser bort fra de iskalde temperaturene, vil det krystallklare vannet og den hvite sanden lure deg til å tro at du er i et tropisk land. På kveldstid er stranden like magisk som nordlyset som danser over hoder på deg.
Dette er ikke et ideelt sted å være dersom nordlysaktiviteten er lav. Det er på grunn av strandens retning, og fordi den nordlige horisonten blokkeres av fjellet «Mannen». Men når Aurora er aktiv, er det en av de vakreste plassene å oppholde seg. Sandstranden er stor med masse plass til å være for seg selv.
Skagsanden strand
Skagsanden strand i Flakstad har blitt et verdenskjent sted som må besøkes for nordlysfotografer. Den lange sandstranden skaper utrolige refleksjoner og sandmønster som kan resultere i utrolige fotografier når nordlyset står på.
Også her vil du kunne få god utsikt fra parkeringsplassen, og nyte fenomenet fra en oppvarmet og behagelig bil. Hvis været er fint eller du er tøff nok til å møte de kjølige ute-temperaturene, vil jeg sterkt anbefale å gå en tur langs stranden mens Aurora danser over deg.
Denne stranden har også to tilhørende offentlige toaletter som er åpen hele året.
Unstad strand
Unstad er trolig mest kjent for å være et arktisk surfeparadis og for å ha verdens nordligste surfebutikk, men dette er også blant stedene som egner seg utmerket som utkikkspunkt når du skal observere nordlys.
Også her kan du velge om du vil sitte behagelig inne i bilen din, gå en tur langs stranden eller til og med gå oppover en av fjellsidene i nærheten. Utsikten er enestående, og med åpen linje ut mot horisonten er dette et perfekt sted å jakte på nordlyset.
Gå på et fjell
Forslagene over har inkludert noen av de mest utrolige strendene å se Aurora i Lofoten, men dersom du tar til deg mot og bestiger et fjell, vil utsikten være helt uslåelig. Da er du også sannsynlig til å få fjellet helt for deg selv.
Det er utallige fjellmuligheter I Lofoten, og hvem som helst av dem med utsikt mot nord, er god egnet for en fortryllende natt under nordlyset. Sørg for å følge med på den lokale værmeldingen for å unngå ukomfortable situasjoner i fjellene!
Hvordan fotograferer jeg nordlyset?
Er du blant de heldige som får se nordlyset, er dette en opplevelse som kommer til å feste seg på minnet, så hvorfor ikke fange den på kamera også? Med litt forberedelse og basiskunnskaper om kamera ditt, er det faktisk ikke så vanskelig!
Det er mulig å fotografere Aurora med noen smarttelefoner, men de beste bildene får du dersom du har et kamera der du manuelt kan justere ISO, lukketid og blenderåpning.
Du vil også behøve et stativ å montere kamera på, da fotografering i mørket krever veldig lang lukketid. Kvaliteten på bildene kommer ikke til å bli bra dersom du holder kamera i hånden.
Når du har montert kamera på et stativ, og funnet en komposisjon du liker, er det på tide å justere kamerainnstillingene. De best settings for night photography er ofte et godt utgangspunkt, og de starter med følgende:
- The widest aperture possible (such as f/2.8 or f/4
- An ISO of 1600
- Shutter Speed between 10 and 15 seconds
De nøyaktige innstillingene vil variere og avhenger av hver enkelt situasjon. Blir bildet for mørkt etter du har anvendt innstillingene over, øk ISO og/eller lukketiden (lukketiden bør ikke overskride 20 sekunder). Dersom bildet blir for lyst, minsk ISO og/eller lukketiden.
Dersom nordlyset blir veldig lyst mens det danser raskt over himmelen, kan du ha kortere lukketid for å fryse bevegelsen. For lang lukketid, vil resultere i et bilde der nordlyset blir uklart og fullstendig overeksponert.
Å komme hjem med et kult bilde av Aurora høres kanskje fristende ut, men ikke glem å ta deg tid til å nyte opplevelsen med egne øyne og ikke bare gjennom en linse!
Artikkelforfatteren, Christian Hoiberg er freelance forograf og arbeider i Lofoten. Christian er tilgjengelig for oppdrag på forespørsel og guider gjerne fra Hattvika Lodge. Christian driver i tillegg Capture Landscapes – her kan du finne nyttige artikler om fotografering.